drietiopien.blogg.se

Min tid som medicinsk utbytesstudent i Etiopien.

Dag 2: Sunkigt sjukhus, leende människor

Publicerad 2016-02-29 17:46:00 i Allmänt,

Kladdig dag där jag bollades fram och tillbaka mellan det private stora (och hyfsat ok) sjukhuset och ett litet och extremt primitivt sjukhus. Ingen visste vem jag var och var jag skulle vara. Efter mycket om och men är jag nu på Dr Abebes clinic. Att undersökas av en läkare är helt gratis, allt annat kostar pengar. Har man inte pengar till en röntgen eller ultraljud så får man ingen. Har man inte pengar till antibiotika så får man ingen. Så gissa vad glad jag är att väskan inte rymde allt det jag tänkte köpa för era Etiopien-pengar? Redan idag har era pengar gjort så att en unge med en jättemage fick ett ultraljud (där vi kunde se att hela levern var tre gånger så stor som den ska vara) och en vanlig röntgen till en unge som spräckt skallen. Kostnad? 6 dollar och 12 dollar. Helt otroligt. Ni kommer dessutom att gå in och sponsra leverpatienten (det finaste 4-åringsleende jag sett!!) med intravenös vätska i natt. Jag kommer lägga lika mycket pengar som ni skramlade ihop tack vare en snäll deal med hotellkostnaden med hotelldirektören. Tyvärr kommer jag nog inte kunna producera alltför mycket kvitton, ni får helt enkelt tro på mig och ta de kvitton som jag faktiskt kan tjata till mig.

 

 Har dessutom lärt mig åka buss idag. Man slänger upp handen, en minibuss stannar och man hoppar in. Man betalar ca 1 kr och bankar i taket när man vill av. Jag tog det säkra före det osäkra imorse och mutade busskillen så han sa till när jag skulle av. Gav honom 10 birr (2,5 kr) för besväret och han var nöjd.

 

Har sett så otroligt mycket idag, helt slut i knoppen. Vad får du veta en annan dag. Men ett är säkert, jag kommer inte vara ett dugg solbrun när jag kommer hem. Solen hinner gå ner tills jag tar de 4 km i lugn promenadtakt hem – skönt att rensa skallen

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela